Yhteystiedot

Pyhän Marian lastentarha
Puistokatu 1 A
00140 Helsinki

Puh: +358 449 820 772

Puh: + 358 442 310 920
email: pmlastentarha@elisanet.fi

 

Muutama sana eilisestä ja tästä päivästä

Kaivopuiston siimeksessä sijaitseva Pyhän Marian lastentarha on toiminut samassa paikassa, Puistokatu 1 A:ssa, 50 vuoden ajan.

Tarhan juuret ovat 1800-luvun alkupuolella, jolloin katolinen kirkko palasi uskonpuhdistuksen jälkeen Suomeen, ja vuodessa 1855, jolloin Helsinkiin perustettiin katolinen Pyhän Henrikin seurakunta. Tällöin alkoi myös lasten opetus- ja kasvatustyö: perustettiin kouluja, orpokoteja ja lastentarhoja.

Vuonna 1924 hollantilaiset Jeesuksen Pyhän Sydämen Sisaret perustivat Pyhän Marian koulun ja vuonna 1930 koulun yhteyteen lastentarhan. Ennen Puistokadulle siirtymistään se toimi ensin Edelfeltintiellä ja sittemmin Engelinaukiolla. Alueella oli paljon suurlähetystöjä, joten hoitopaikkoja tarvitsivat myös työntekijöiden lapset. He eivät puhuneet suomea, joten tarhassa puhuttiin ja opetettiin alusta lähtien englantia. Perinne on säilynyt tähän päivään saakka.

Keväällä 1985 Jeesuksen Pyhän Sydämen Sisaret luovuttivat lastentarhansa puolalaisille Ursuliinisisarille, jotka jatkavat työtä edelleen.

Ursuliinisisaret ovat omistautuneet kasvatustyöhön eri puolilla maailmaa. Sisarkunnan perustaja Ursula Ledochowska (1865-1939) halusi antaa erityisesti lapsille ja nuorille huolenpitoa ja rakkautta. Hänestä oli tärkeää luoda heille parhaat mahdolliset kasvuolot ja tuoda heidän ympärilleen turvallisuutta ja onnellisuutta. Samalla hän korosti kasvattajan käyttäytymisen tärkeyttä: ”Kun omalla esimerkillämme annamme heille mallin lapsen ja aikuisen välisestä rakastavasta suhteesta, joka kestää vastoinkäymiset, lapsen on helpompi luottaa itseensä ja terveellä tavalla selviytyä elämän haasteista.”